Sastav raznih obroka slični su kao i u trećoj godini samo se razlikuje po količini hrane i po tome što se daje i grublja hrana a ne samo kaša i pire. U ovom periodu dete je već naučilo da dobro žvaće te mu se može davati i hrana
spremljena i za odrasle. Može da jede za stolom sa roditeljima. Voditi i dalje računa da jela ne budu odviše masna, ljuta i slana. Povrće i meso moraju biti dobro kuvani. Voće davati u umerenoj količini. Izbegavati sve do šeste godine:
meso od divljači, prevrele sireve, kobasice, kolače sa maslom, pečurke, rotkvice, jake začine, alkohol. Ali zato davati salatu, krastavce, blaže začine, sasvim mršavo praseće, plovčje i guščje meso. Voće mora biti potpuno zrelo, dobro kuvano, pečeno ili sirovo, u određenoj količini. Od pića sem vode, limunade, voćnih sokova i čajeva ne davati ništa drugo. Mleko davati dvaput dnevno , a ono može služiti i za nalivanje voća ili povrća. I u ovom periodu dete ne sme dobijati manje od pola litra mleka dnevno , ali ne prekoračiti i ne dati više od 3/4 litra. Davati sve vrste mlečnih proizvoda sem prevrelih sireva. Važno je voditi računa o kaloričnoj vrednosti dnevnog obroka koja kod deteta u četvrtoj godini treba da iznosi oko 1350 do 1400 kalorija, a za dete od 5 godina oko 1400-1500 kalorija za 24 sata.
0 Responses
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)