Potrebno je:
300 g brašna, 1 žumance, na vrh noža soli, oko 1/8 l mlake vode, 1 kašicica ulja, 2 kg kiselkastih jabuka, 150 g prezli, 50 g maslaca,1 kašicica cimeta,150 g šecera, 100 g suvog grožda, 300 g rastopljenog maslaca, 80 g naseckanih oraha, 3 kašike šecera u prahu Priprema
Prosejte brašno na radnu plocu i zamesite ga sa žumancetom,
šolju i onoliko vode koliko je potrebno da testo bude sjajno i gipko.
Testo oblikujte u kuglu, premažite ga uljem i pokrijte posudom.
Neka odstoji 30 minuta. Jabuke oljuštite, izvadite im tvrdu sredinu
i nasecite ih na kriške. Propržite prezle na maslacu, da postanu zlatnosmeđe.
Pomešajte jabuke s cimetom, šecerom i suvim grožđem koje ste prethodno
oprali toplom vodom. Testo razvaljajte što je moguce šire, a zatim ga
oprezno preko nadlanica razvlacite na sve strane da postane tanko kao papir.
Odsecite deblje ivice, pa njima možete zakrpiti rupe u razvucenom testu.
Premažite testo rastopljenim maslacem i zatim po njemu rasporedite mrvice,
smesu s jabukama i naseckane orahe. Savijte testo i premažite ga maslacem.
Zagrejte rernu na 200C. Stavite savijacu na zamašćeni lim; možete je i saviti
u obliku potkovice. Pecite 1 sat na drugoj prečki odozdo. Čim malo požuti,
ponovo je premažite rastopljenim maslacem. Pospite šecerom i poslužite.