skip to main | skip to sidebar
  • Start
  • Kalkulator
  • Energetska v.n.
  • Zdravlje

Daj griz!

Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Bon appetite... Good appetite... Guten Appetit... Prijatno!

LISNATO TESTO

|

Potrebno je za 500 g. TESTA:

250g. prosejanog brašna
5g. soli
1,5 dl vode
250g maslaca
Pripremanje testa:
Prosejati brašno na dasku za mešenje, napraviiti u srednini udubljenje , usuti posoljenu vodu i zamesiti testo. Izraditi ga dobro rukom, a zatim ga presaviti dva-tri puta, napraviti loptu, uviti u tanko platno i ostaviti da postoji na hladnom mestu 20 minuta.
Na nekoliko sati pre spravljanja testa umutiti maslac i ostaviti ga na hladnom mestu. Ako se maslac posle mućkanja suviše razmekšao, staviti ga u frižider ili u veći sud sa hladnom vodom da se stegne. Važno je da testo i maslac budu podjednake čvrstine kako bi se mogli ravnomerno rastanjiti. Lisnato testo treba uvek praviti u hladnoj prostoriji da se maslac ne bi topio.
Odležano testo od brašna i vode premesiti na dasci sasvim malo posutoj brašnom, tek toliko da se
testo ne lepi, i rastanjiti ga oklagijom u jufku prečnika oko 22 cantimetra. Na sredinu jufke staviti maslac, kome je prethodno dat četvrtast oblik. Na sredinu jufke staviti maslac kome je predhodno dat četvrtast oblik. Slobodne krajeve testa oko maslaca prebaciti preko njega, ali tako da se samo dodiruju, a ne da predju jedan preko drugog. Maslac treba da je potpuno obložen testom, ali testo ne sme da ostane nagomilano u uglovima. Ovako spakovan maslac držati na hladnom mestu ali u frižideru 15 minuta.
Presavijanje testa :
Pripremljeno testo sa maslacem staviti na dasku, rastanjiti ga u pravougaonik debljine 2 cm, a veličine 12x36 cm. Odnos strana pravougaonika treba da je 1:3. Rastanjeno testo presaviti na troje i lako preći preko njega oklagijom koliko da se spoje presavijeni delov testa. Odmah zatim ponoviti ovaj postupak jos jedanput, ali tako da sad širina pravougaonika postane dužina ( a ova će opet, sledećim presavijanjem natroje, ponovo postati širina, i tako redom). Presavijeno testo ostaviti da postoji desetak minuta. Ovo fino lisnato testo treba presaviti šest puta: u tri maha po dvaput uzastopce, u razmaku od po 10 minuta. Posledjni vremenski razmak treba da je nešsto kraći tako da testo, usled duzeg odmaranja, ne bi izgubilo elastičnost. Testo se ne sme rastanjiti u veći pravougaonik, jer bi se slojevi maslaca suviše istanjili i listovi izgubili. Iz istog razloga dasku ne treba suviše posipati brašnom.
Ovako ispresavijano testo rastanjiti poslednji put, iseći na parčad željenog oblika i peći prvih 7 minuta u jako zagrejanoj pećnici (275 C.) Za to vreme ne otvarati pećnicu. Zatim smanjiti temperaturu, na 225 C i peći jos 7 minuta.
Napomena: od gornje mere mogu se napraviti 10-12 pašteta srednje veličine.

Ознаке: Peciva 0 коментара
0 Responses

« Новији пост Старији пост »
Пријавите се на: Објављивање коментара (Atom)
Očekujemo vas u jednom od najlepših delova Beograda na Senjaku u Istarskoj ulici broj 27

Namirnice

  • aleva paprika
  • ananas
  • badem
  • banana
  • beli luk
  • belo vino
  • blitva
  • boranija
  • brašno
  • breskva
  • celer
  • crni luk
  • crno vino
  • cvekla
  • dimljene kobasice
  • djumbir
  • dulek
  • dunja
  • džem
  • eurokrem
  • govedina
  • grašak
  • griz
  • jabuke
  • jagnjeće iznutrice
  • jagnjeće meso
  • jagode
  • jaja
  • jogurt
  • kafa
  • kajmak
  • kajsije
  • kakao
  • karamele
  • karfiol
  • kačkavalj
  • keks
  • kelj
  • kesten
  • kikiriki
  • kivi
  • kokos
  • kore
  • kornfleks
  • krastavac
  • kreker
  • krem banane
  • krompir
  • kruške
  • kukuruz
  • kupus
  • kuvani paradajz
  • kvasac
  • lešnik
  • limun
  • lisnato testo
  • ljute paprike
  • lovorov list
  • majonez
  • mak
  • maline
  • mango
  • masline
  • med
  • mekinje
  • mleko
  • morski oraščić
  • muskatni oraščić
  • nana
  • oblande
  • orah
  • pasulj
  • pavlaka
  • peršun
  • pečurke
  • piletina
  • pirinač
  • pivo
  • praziluk
  • puding
  • pšenica
  • ratluk
  • ren
  • rum
  • sir
  • slanina
  • slatke paprike
  • smokve
  • soja
  • spanać
  • suncokret
  • susam
  • suve dimljene kosti
  • suvo groždje
  • svež paradajz
  • svinjsko meso
  • teleće meso
  • tikva
  • tikvice
  • trešnje
  • viršle
  • višnje
  • zelena salata
  • zova
  • ćuretina
  • čokolada
  • šargarepa
  • šipurak
  • šljive
  • šunka
Prijatno! - Recepti i saveti

Istaknuti post

PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT

Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...

Oznake

  • Deca (16)
  • Dijeta (5)
  • Domaća pića (7)
  • Džem i slatko (2)
  • Glavna jela (84)
  • Kremovi i filovi (19)
  • Osvežavajući napici (5)
  • Palačinke (26)
  • Peciva (30)
  • Pite (54)
  • Pizza (2)
  • Poslastice (66)
  • Posna jela (77)
  • Predjela (21)
  • Riba (27)
  • Rolati i štrudle (41)
  • Roštilj (3)
  • Salate (51)
  • Saveti (67)
  • Sladoledi (7)
  • Slano (4)
  • Slatko (1)
  • Sosovi (15)
  • Supe i čorbe (31)
  • Testenina (4)
  • torte (27)

Popularno

  • PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT
    Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...
  • DRONJCI ZA SUPU - KAKO IH NAPRAVITI ?
    Treba umutiti testo od 1 jaja, malo ulja i toliko brašna da se dobije gustina testa kao za palačinke.Dronjke treba staviti kada supa provri ...
  • Pileća krilca kao u KFC-u
    Ako volite pohovana pileća krilca, kao na primer ona koja pravi lanac brze hrane "Kentucky Fried Chicken", onda morate da probate ...
  • Naseckajte luk kao profesionalni kuvar!
    Tri trika i garantovano ćete impresionirati sve kojima poslužite jelo! Retko koje jelo može da se pripremi bez luka - na kockice, na k...
  • KAKO UMESITI HLEB DA BUDE MEKANA KORA
    Da bi hleb imao mekanu koru a ako je priprema bila u redu (dobro izradjeno testo, nadolaženje i pečenje), izvaditi hleb iz rerne i samo ga ...
  • KAKO NAPRAVITI KOMPOT OD BRESKVE (KAO IZ KONZERVE)
    Uspite u šerpu dosta vode i stavite je da prokuva, kad voda prokuva stavite unutra 2 kg tvrdih bresaka sa korom da se kuvaju 1 minut. Proced...
  • KUPUS NAŠ NASUŠNI - KUPUS DIJETA
    Uzeti : pet velikih glavica crnog luka, dve zelene paprike (mogu i zamrznute), jednu do dve konzerve celog paradajza, veliku glavicu kupusa ...
  • BORANIJA NA GRČKI NAČIN
    Potrebno je: 1 kgr mlade boranije, 5 glavica crnog luka, 2 paprike, 5 paradajza, so, aleva paprika, ulje. Boraniju oprati, očistiti, preseći...
  • DIJETA MAX PLANCK INSTITUTA ZA ISHRANU
    PONEDELJAK : Doručak : Kafa bez šećera (neograničeno) Ručak : 2 kuvana jajeta, spanać (malo posoljen) Večera : Jedna velika šnicla sa rošti...
  • PRŽENA ŠKARPINA
    Potrebno je: - 1,2 kg škarpine , so, biber - brašno za paniranje, ulje - listovi zelene salate, rotkvice - kriške limuna Očistiti ribu, opra...
Boban Jerinic komentarisao:
Samo tako udri brate, dok god bodeš mogao, a možda nekom odgovara...
Boban Jerinic komentarisao:
Nemam ni ja nikakvih problema, visok sam 187cm, a težak negd.e...
korto komentarisao:
Ovaj recept je stvarno dobar. Palacinke su mekane i ukusne....
Dimitar Chaleski komentarisao:
Perfekt PALACINKE
ljubica bulovic komentarisao:
divna torta pravim za slavu sv Jovana
Copyright (c) 2016 Daj griz!. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.