skip to main | skip to sidebar
  • Start
  • Kalkulator
  • Energetska v.n.
  • Zdravlje

Daj griz!

Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Bon appetite... Good appetite... Guten Appetit... Prijatno!

ISHRANA DETETA U TOKU DRUGE GODINE

|

Ako je odojče pravilno negovano u toku prve godine svog života i ako je prilično ojačalo, a u vezi sa tim ojačali i njegovi organi za varenje , može se proširiti njegov raniji jelovnik. Samo, u drugoj godini se mora voditi računa
o tome šta se i koliko daje. Hrana koja mu se daje mora biti sveža i lako svarljiva da se ne bi poremetilo varenje. Potrebno je da i dalje bude kašasta, vremenom gušća i sve grublja i, sto je najvažnije, dovoljno kuvana, jer se takva lakše vari te pri tome lakše i iskorišćuje.

Vrlo je važno probrati hranu koja će moći da detetu obezbedi pravilan razvoj i napredak,a zatim obezbediti detetu utrošak toplote koji je u drugoj godini neobično visok. Znamo da je najbolji sastojak za stvaranje toplote mast , a njen najbolji izvor kravlje mleko i njegovi proizvodi (maslo, sir, kajmak) i žumance od jajeta. U drugoj godini dete je mnogo življe pa prema tome troši i više energije. Stoga mu je potrebno više ugljenih hidrata
kojima će podmiriti utrošenu energiju. Glavni izvor ugljenih hidrata su, kao što je poznato, brašno-hleb, testo, žitni proizvodi uopšte , šećer i sva biljna hrana-voće i povrće. Za izgradnju novih tkiva neophodno je prisustvo belančevina i to u dovoljnoj količini. Usled odsustva ove vrste hranljive supstance , bilo iz kojeg razloga, mogu da nastupe štetne posledice: malokrvnost, mlitavost mišića, neotpornost prema infekcijama, zastoj u rastu. Belančevina, kao što znamo , ima najviše u mesu, mleku i svim mlečnim proizvodima i jajetu. Potrebno je isto tako obezbediti unošenje izvesnih mineralnih soli koje služe za izgradnju novih tkiva i za obavljanje određenih hemijskih procesa u organizmu. Najbolji izvori soli su mleko, u kome ima krečnih soli, žumance od jajeta i mlada jetra (džigerica) u kojima ima dosta soli gvožđa. Najzad, treba misliti i na ulogu vitamina koja je u doba rastanja važnija nego kod odraslih. Od svih vitamina najvažniji su A, B, C, D. U ishrani deteta u drugoj godini može mnogo pomoći svojim nagonima i samo dete. Zato ne davati ni manje ni više nego što treba. Ako se vodi računa o tome šta se mora i šta treba davati detetu, ne uskraćujte mu neophodan minimum , ali i ne opterećujići ga, u tom slučaju uspeh je zagarantovan. Hrana mora biti mešovita, ne samo posmatrana u ukupnom dnevnom obroku već i u pojedinačnim. Mora biti spemljena na različite načine. Ako detetu dajemo uvek ista jela ono gubi apetit i preti opasnost od pothranjenosti. Ali ako je hrana spremljena na različite načine, dete će imati dobar apetit, ishranjivaće se dovoljno, biće naprednije i zdravije. U ovom vremenskom periodu izvesna hrana ne sme se davati: masne stvari, svinjsko meso, kobasice, kiseo kupus, kisela paprika i krastavci, prevreo sir, jaki začini i alkoholna pića. Dešava se da pojedina deca ne podnose izvesnu hranu. Pri unošenju najmanjih količina reaguju povraćanjem, bolovima u stomaku, prolivima i izbijanjem ospi po telu, rukama, nogama, licu. Može doći i do otaka sluzokože ždrela, tkz.koprivnjače. Sve vrste namirnica mogu biti uzrok ovakvoj pojavi alergije. Ali, najčešće su to jaja, riba, mleko i pojedina mesa. Može se desiti da je jedno isto dete osetljivo na nekoliko vrsta hrane. U vezi sa ovim, u lakšim slučajevima isključiti hranu na koju je dete preosetljivo i davati je u početku u sasvim malim količinama, a zatim u sve većim dok se ne stekne neka vrsta odbrane organizma. U težim
slučajevima obratiti se lekaru. U drugoj godini dnevni dečji obrok zavisi od mnogo čega: ukolkiko je dete mirnije, duže spava i manje se kreće, uzimaće manje hrane i, obratno ukolkiko je dete nemirnije, trči, skače i igra se na čistom vazduhu , onda su njegove potrebe za hranom veće.
Evo jelovnika koji bi mogao da posluži kao primer kako treba hraniti dete u drugoj godini.

Od 12-15 meseci

Tri obroka dnevno: doručak, ručak i večera

DORUČAK: 250 g mleka sa 3 kašičice šećera,dvopek,keks ili parče hleba udrobljenog u mleko.Jedan pečen krompir sa kašičicom masla i sirovo nastrugano voće.Jedan sat posle doručka 50 g voćnog soka (limun,paradajz,
pomorandža) i kašika ribljeg ulja.
RUČAK: Prognječeno povrće,kriška hleba, jedno celo jaje ili jetra ili meso. Zatim prognječeno ili nastrugano voće, mekše testo.
VEČERA: 100 g pirinča u mleku,250 g mleka u kojem je nadrobljen keks,dvopek ili prepečena kriška hleba,
prognječeno povrće.

Od 15-18 meseci

Tri obroka dnevno: doručak, ručak i večera

DORUČAK: Kriška hleba udrobljena u 250 g mleka,zaslađenog sa 3-4 kašičice šećera ili kriška hleba ili keks sa maslom i medom. Grubo isitnjeno sveže voće. Pečena jabuka prelivena mlekom.Jedan sat posle doručka 50 -100g
voćnog soka i kašičica ribljeg ulja.
RUČAK: Čorbica sa nadrobljenim hlebom,pire od povrća,jedno celo jaje ,prognječena jetra ili meso 100 g svežeg voća. Mladog kajmaka ili masla na krišci hleba,pogotovo ako dete nerado uzima mleko.
VEČERA: 250 g mleka sa grizom ,pirinčom ili udrobljenim keksom.Poparica.Sveže voće.

Od 18-24 meseca

DORUČAK: Kriška hleba, čaša mleka sa kakaom, šećerom ili čokoladom. Med ili jaja, ili maslo, ili marmelada, ili pekmez. Između doručka i ručka voćni sok i kašika ribljeg ulja.
RUČAK: Čorbica sa povrćem i zeleni, jaje ili meso, sir ili kajmak, hleb,testo.
VEČERA: Griz na mleku ili pirinač na mleku,parče hleba sa pekmezom,voće.


U ovom vremenskom razdoblju količinu hrane određuje samo dete. Voditi samo računa o količini mleka. Ne sme se dati ni manje od 1/2 l ni više od 3/4 l dnevno. Važno je da u drugoj godini treba svesti obroke na tri dnevno,jer se samo na ovaj način može održati apetit deteta. Ali i u ovom pravilu ima izuzetaka,što treba majka da uoči i prema potrebi poveća broj dnevnih obroka, kako bi se u organizam unela određena minimalna potreba u ishrani.

Ознаке: Saveti 0 коментара
0 Responses

« Новији пост Старији пост »
Пријавите се на: Објављивање коментара (Atom)
Očekujemo vas u jednom od najlepših delova Beograda na Senjaku u Istarskoj ulici broj 27

Namirnice

  • aleva paprika
  • ananas
  • badem
  • banana
  • beli luk
  • belo vino
  • blitva
  • boranija
  • brašno
  • breskva
  • celer
  • crni luk
  • crno vino
  • cvekla
  • dimljene kobasice
  • djumbir
  • dulek
  • dunja
  • džem
  • eurokrem
  • govedina
  • grašak
  • griz
  • jabuke
  • jagnjeće iznutrice
  • jagnjeće meso
  • jagode
  • jaja
  • jogurt
  • kafa
  • kajmak
  • kajsije
  • kakao
  • karamele
  • karfiol
  • kačkavalj
  • keks
  • kelj
  • kesten
  • kikiriki
  • kivi
  • kokos
  • kore
  • kornfleks
  • krastavac
  • kreker
  • krem banane
  • krompir
  • kruške
  • kukuruz
  • kupus
  • kuvani paradajz
  • kvasac
  • lešnik
  • limun
  • lisnato testo
  • ljute paprike
  • lovorov list
  • majonez
  • mak
  • maline
  • mango
  • masline
  • med
  • mekinje
  • mleko
  • morski oraščić
  • muskatni oraščić
  • nana
  • oblande
  • orah
  • pasulj
  • pavlaka
  • peršun
  • pečurke
  • piletina
  • pirinač
  • pivo
  • praziluk
  • puding
  • pšenica
  • ratluk
  • ren
  • rum
  • sir
  • slanina
  • slatke paprike
  • smokve
  • soja
  • spanać
  • suncokret
  • susam
  • suve dimljene kosti
  • suvo groždje
  • svež paradajz
  • svinjsko meso
  • teleće meso
  • tikva
  • tikvice
  • trešnje
  • viršle
  • višnje
  • zelena salata
  • zova
  • ćuretina
  • čokolada
  • šargarepa
  • šipurak
  • šljive
  • šunka
Prijatno! - Recepti i saveti

Istaknuti post

PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT

Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...

Oznake

  • Deca (16)
  • Dijeta (5)
  • Domaća pića (7)
  • Džem i slatko (2)
  • Glavna jela (84)
  • Kremovi i filovi (19)
  • Osvežavajući napici (5)
  • Palačinke (26)
  • Peciva (30)
  • Pite (54)
  • Pizza (2)
  • Poslastice (66)
  • Posna jela (77)
  • Predjela (21)
  • Riba (27)
  • Rolati i štrudle (41)
  • Roštilj (3)
  • Salate (51)
  • Saveti (67)
  • Sladoledi (7)
  • Slano (4)
  • Slatko (1)
  • Sosovi (15)
  • Supe i čorbe (31)
  • Testenina (4)
  • torte (27)

Popularno

  • PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT
    Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...
  • DRONJCI ZA SUPU - KAKO IH NAPRAVITI ?
    Treba umutiti testo od 1 jaja, malo ulja i toliko brašna da se dobije gustina testa kao za palačinke.Dronjke treba staviti kada supa provri ...
  • Pileća krilca kao u KFC-u
    Ako volite pohovana pileća krilca, kao na primer ona koja pravi lanac brze hrane "Kentucky Fried Chicken", onda morate da probate ...
  • Naseckajte luk kao profesionalni kuvar!
    Tri trika i garantovano ćete impresionirati sve kojima poslužite jelo! Retko koje jelo može da se pripremi bez luka - na kockice, na k...
  • KAKO UMESITI HLEB DA BUDE MEKANA KORA
    Da bi hleb imao mekanu koru a ako je priprema bila u redu (dobro izradjeno testo, nadolaženje i pečenje), izvaditi hleb iz rerne i samo ga ...
  • KAKO NAPRAVITI KOMPOT OD BRESKVE (KAO IZ KONZERVE)
    Uspite u šerpu dosta vode i stavite je da prokuva, kad voda prokuva stavite unutra 2 kg tvrdih bresaka sa korom da se kuvaju 1 minut. Proced...
  • Kako se prže jaja?
    Čak i ako niste neki kulinarski majstor, bilo bi poželjno da znate barem da spremite jaja, koja mogu poslužiti kao zdrav doručak ili večera....
  • KUPUS NAŠ NASUŠNI - KUPUS DIJETA
    Uzeti : pet velikih glavica crnog luka, dve zelene paprike (mogu i zamrznute), jednu do dve konzerve celog paradajza, veliku glavicu kupusa ...
  • BORANIJA NA GRČKI NAČIN
    Potrebno je: 1 kgr mlade boranije, 5 glavica crnog luka, 2 paprike, 5 paradajza, so, aleva paprika, ulje. Boraniju oprati, očistiti, preseći...
  • DIJETA MAX PLANCK INSTITUTA ZA ISHRANU
    PONEDELJAK : Doručak : Kafa bez šećera (neograničeno) Ručak : 2 kuvana jajeta, spanać (malo posoljen) Večera : Jedna velika šnicla sa rošti...
Copyright (c) 2016 Daj griz!. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.