skip to main | skip to sidebar
  • Start
  • Kalkulator
  • Energetska v.n.
  • Zdravlje

Daj griz!

Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Bon appetite... Good appetite... Guten Appetit... Prijatno!

KAKO SE PRAVE TORTE

|

U najbolje poslastice dolaze torte. Osnov mnogih torti je domaći biskvit - poznata masa od jaja i šećera sa raznim dodacima kao što su bademi, orasi,čokolada, lešnici, kakao i drugi. Da bi torta uspela prvenstveno treba da se pravi od svežih jaja i peče u ispravnoj pećnici uz dosta strpljenja. Sa starim jajima se torta ne može dobro umutiti, kao što se ni u lošoj pećnici ne može torta dobro ispeći. Po svojim oblicima torte mogu biti okrugle, četvrtaste i trouglaste.

U zavisnosti od sastojaka koji se dodaju nadevima, mogu biti svetle i tamne. Svaka ispečena torta može se preseći na dva, tri, četiri ili više delova ili se nepečena masa za tortu može podeliti na više delova i staviti na kalup pa peći deo po deo, pa ispečene filovati i sastavljati u jednu celinu. Kada se torta peče ucelo i kasnije seče, prvo se mora rashladiti pa tek onda preseći dugačkim nožem. I kad se torta pravi ucelo i kad se peče na delove, kalup u kome se peče mora biti namazan maslom i posut brašnom . Torte se obicno peku u pećnicama od 45 nminuta do jednog sata. Ispečenu tortu ne treba vaditi odmah iz pećnice, već treba otvoriti vrata na pećnici, ostaviti tortu da se odmori nekoliko minuta i tek tada je izvaditi, rashladiti u kalupu i zatim oprezno iz kalupa izvaditi. Kada pećnica odozgo naglo peče, treba za vreme pečenja tortu pokriti belom hartijom. Kada pećnica odozdo naglo peče, treba kalup sa tortom staviti na crep ili kakav tanji predmet.
Pečene i rashladjene torte nadevaju se raznim nadevima, ili se ne nadevaju uopšte. Spolja se prelivaju glazurama, prevlače nadevima, a zatim posipaju samlevenim ili sitno tucanim orasima ili bademima, lešnicima, čokoladom. Prelivene torte mogu se spolja ukrasiti i voćem iz slatka, svežim voćem, marcipanom, itd.
Obicno se služe na naročitim plitkim tanjirima ili na običnom plitkom tanjiru ukrašenom naročitom hartijom u vidu čipke. Na led se stavljaju pre služenja sve one torte koje su nadevene kremovima ili umućene slatkom pavlakom. Da bi svaka torta uspela, morate znati neka od pravila i njih se pridržavati prilikom izrade torti, pečenja, filovanja, ukrašavanja i glaziranja.

Pribor

Za merenje materijala kod pravljenja torti i kolača potrebno je imati malu kućnu preciznu vagu, plastičnu posudu za merenje na kojoj su označene mere za tečnost i materije u prahu. Električni mikser ili žicu za mešanje i kalupe specijalne namene i posudje zavisno od vrste kolača.

Izrada testa

Sastojke koji su navedeni u receptima pripremati redosledom i u količinama koje su navedene u receptima.
Prvo, promešati brašno i prašak za pecivo, a onda ih prosejati, jer će na taj način biti ravnomerno izmešani i
oslobodiće se grudvica, a testo će se ravnomernije dići. Tako pripremljeno testo ostaviti sa strane dok ne zatreba. Onda prilazimo izradi testa. Margarin izmešati dok ne zapeni, postepeno dodavajući šećer, vanilin šećer, jaja, so i ostale dodatke. Kada je masa postala glatka i šećer se potpuno istopio dodavati naizmenično brašno i mleko, sve dok se ne dobije testo koje se tesko skida sa varjače. Tako pripremljenom testu po potrebi dodavati voće (suvo groždje, lešnik, badem, orahe). Testa uvek peći u unapred zagrejanim pećnicama.

Ознаке: Saveti 0 коментара
0 Responses

« Новији пост Старији пост »
Пријавите се на: Објављивање коментара (Atom)
Očekujemo vas u jednom od najlepših delova Beograda na Senjaku u Istarskoj ulici broj 27

Namirnice

  • aleva paprika
  • ananas
  • badem
  • banana
  • beli luk
  • belo vino
  • blitva
  • boranija
  • brašno
  • breskva
  • celer
  • crni luk
  • crno vino
  • cvekla
  • dimljene kobasice
  • djumbir
  • dulek
  • dunja
  • džem
  • eurokrem
  • govedina
  • grašak
  • griz
  • jabuke
  • jagnjeće iznutrice
  • jagnjeće meso
  • jagode
  • jaja
  • jogurt
  • kafa
  • kajmak
  • kajsije
  • kakao
  • karamele
  • karfiol
  • kačkavalj
  • keks
  • kelj
  • kesten
  • kikiriki
  • kivi
  • kokos
  • kore
  • kornfleks
  • krastavac
  • kreker
  • krem banane
  • krompir
  • kruške
  • kukuruz
  • kupus
  • kuvani paradajz
  • kvasac
  • lešnik
  • limun
  • lisnato testo
  • ljute paprike
  • lovorov list
  • majonez
  • mak
  • maline
  • mango
  • masline
  • med
  • mekinje
  • mleko
  • morski oraščić
  • muskatni oraščić
  • nana
  • oblande
  • orah
  • pasulj
  • pavlaka
  • peršun
  • pečurke
  • piletina
  • pirinač
  • pivo
  • praziluk
  • puding
  • pšenica
  • ratluk
  • ren
  • rum
  • sir
  • slanina
  • slatke paprike
  • smokve
  • soja
  • spanać
  • suncokret
  • susam
  • suve dimljene kosti
  • suvo groždje
  • svež paradajz
  • svinjsko meso
  • teleće meso
  • tikva
  • tikvice
  • trešnje
  • viršle
  • višnje
  • zelena salata
  • zova
  • ćuretina
  • čokolada
  • šargarepa
  • šipurak
  • šljive
  • šunka
Prijatno! - Recepti i saveti

Istaknuti post

PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT

Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...

Oznake

  • Deca (16)
  • Dijeta (5)
  • Domaća pića (7)
  • Džem i slatko (2)
  • Glavna jela (84)
  • Kremovi i filovi (19)
  • Osvežavajući napici (5)
  • Palačinke (26)
  • Peciva (30)
  • Pite (54)
  • Pizza (2)
  • Poslastice (66)
  • Posna jela (77)
  • Predjela (21)
  • Riba (27)
  • Rolati i štrudle (41)
  • Roštilj (3)
  • Salate (51)
  • Saveti (67)
  • Sladoledi (7)
  • Slano (4)
  • Slatko (1)
  • Sosovi (15)
  • Supe i čorbe (31)
  • Testenina (4)
  • torte (27)

Popularno

  • PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT
    Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...
  • DRONJCI ZA SUPU - KAKO IH NAPRAVITI ?
    Treba umutiti testo od 1 jaja, malo ulja i toliko brašna da se dobije gustina testa kao za palačinke.Dronjke treba staviti kada supa provri ...
  • Pileća krilca kao u KFC-u
    Ako volite pohovana pileća krilca, kao na primer ona koja pravi lanac brze hrane "Kentucky Fried Chicken", onda morate da probate ...
  • Naseckajte luk kao profesionalni kuvar!
    Tri trika i garantovano ćete impresionirati sve kojima poslužite jelo! Retko koje jelo može da se pripremi bez luka - na kockice, na k...
  • KAKO UMESITI HLEB DA BUDE MEKANA KORA
    Da bi hleb imao mekanu koru a ako je priprema bila u redu (dobro izradjeno testo, nadolaženje i pečenje), izvaditi hleb iz rerne i samo ga ...
  • KAKO NAPRAVITI KOMPOT OD BRESKVE (KAO IZ KONZERVE)
    Uspite u šerpu dosta vode i stavite je da prokuva, kad voda prokuva stavite unutra 2 kg tvrdih bresaka sa korom da se kuvaju 1 minut. Proced...
  • Kako se prže jaja?
    Čak i ako niste neki kulinarski majstor, bilo bi poželjno da znate barem da spremite jaja, koja mogu poslužiti kao zdrav doručak ili večera....
  • KUPUS NAŠ NASUŠNI - KUPUS DIJETA
    Uzeti : pet velikih glavica crnog luka, dve zelene paprike (mogu i zamrznute), jednu do dve konzerve celog paradajza, veliku glavicu kupusa ...
  • BORANIJA NA GRČKI NAČIN
    Potrebno je: 1 kgr mlade boranije, 5 glavica crnog luka, 2 paprike, 5 paradajza, so, aleva paprika, ulje. Boraniju oprati, očistiti, preseći...
  • DIJETA MAX PLANCK INSTITUTA ZA ISHRANU
    PONEDELJAK : Doručak : Kafa bez šećera (neograničeno) Ručak : 2 kuvana jajeta, spanać (malo posoljen) Večera : Jedna velika šnicla sa rošti...
Copyright (c) 2016 Daj griz!. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.