skip to main | skip to sidebar
  • Start
  • Kalkulator
  • Energetska v.n.
  • Zdravlje

Daj griz!

Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Bon appetite... Good appetite... Guten Appetit... Prijatno!

DOMAĆI SICILIJANSKI HLEB - VASTEDDA

|

Ovo je verzija koju prave na Siciliji, danas redje nego nekada, a fazon je u tome što se pravi tako da ne samo može duže da stoji, nego je čak bolji nakon dan dva od sveže pečenog, što je za hleb velika retkost. Takav su hleb pravili nekada kada je bilo manje pekara, ili je pannetaio (putujući pekar) prolazio kroz selo retko, pa se nakupovalo zaliha. Kao ono fiorini danas, tako su nekada po otoku isli na (ili sa :-) magarcima, i prodavali hleb po selima.

Pravi se od oštrog brašna (onaj za pashtu), ne od mekanog. Priprema je duža od one za običan hleb, ali u tome je štos - trajaće mnogo duže, a najveću trajnost mu daje upotreba kiselog kvasca, umesto pivskog/prirodnog (fermentacije radi). Taj se kvasac malo teže nadje, čak i ovde u Italiji, ali mislim da će arapske pekare da ga imaju (i oni zbog vruće klime spravljaju sličan hleb), a verovatno i bio-dragstori. Ako baš ne nadjete, koristite pivski kvasac, vas verovatno i ne zanima da vam hleb traje nedelju dana, nego da isprobate recept :-)

Sastojci:

oštro brašno,
kiseli kvasac,
voda, so.
Mere standard, za hleb, a ovisi naravno i od željene količine.
Od 3/4 sastojaka izmesite testo, (kvasac rastopite u mlakoj vodi), i ostavite da odstoji CELU NOĆ, na sobnoj temperaturi (nipošto na hladno). Drugog dana dodajte preostalu količinu brašna, kvasca, vode i soli i mesite,
mesite, mesite...
Mora da odstoji jos 3-4 časa. Tek sada ćete da oblikujete svoj hleb, ili više manjih. Ako pravite veći, pravi se okruglog oblika od 1 kg, ili duguljastog od pola kile, ako želite više manjih.
Zarežite linije po vrhu i ostavite jos pola sata da odstoji. Pecite u rerni kako i inače pečete hleb.

Praznična verzija:

E, a kada je za praznike trebalo da se malo ''začini'', onda se podeli testo u tri jednaka dela + jednu manju lopticu (nakon celonoćnog dizanja, a pre 3-4 časnog), pa se napravi hleb u slojevima:

1 - oblikujte donje testo
2 - naredajte tanko narezane šunke
3 - pokrijte sledećim slojem testa
4 - naredajte mozarelle ili nekog drugog lako topljivog sira
5 - pokrijte ponovo trećim delom testa
6 - pobiberite MNOGO
7 - izvaljajte malo onu manju lopticu, tek da prekrijete biber

Rukama malo oblikujte krajeve, pa ostavite da odstoji 3-4 časa... dalje znate.

Ova je varijanta jako lepa kada se hleb nareže na kriške...

Ознаке: kvasac, Peciva, sir, šunka 0 коментара
0 Responses

« Новији пост Старији пост »
Пријавите се на: Објављивање коментара (Atom)
Očekujemo vas u jednom od najlepših delova Beograda na Senjaku u Istarskoj ulici broj 27

Namirnice

  • aleva paprika
  • ananas
  • badem
  • banana
  • beli luk
  • belo vino
  • blitva
  • boranija
  • brašno
  • breskva
  • celer
  • crni luk
  • crno vino
  • cvekla
  • dimljene kobasice
  • djumbir
  • dulek
  • dunja
  • džem
  • eurokrem
  • govedina
  • grašak
  • griz
  • jabuke
  • jagnjeće iznutrice
  • jagnjeće meso
  • jagode
  • jaja
  • jogurt
  • kafa
  • kajmak
  • kajsije
  • kakao
  • karamele
  • karfiol
  • kačkavalj
  • keks
  • kelj
  • kesten
  • kikiriki
  • kivi
  • kokos
  • kore
  • kornfleks
  • krastavac
  • kreker
  • krem banane
  • krompir
  • kruške
  • kukuruz
  • kupus
  • kuvani paradajz
  • kvasac
  • lešnik
  • limun
  • lisnato testo
  • ljute paprike
  • lovorov list
  • majonez
  • mak
  • maline
  • mango
  • masline
  • med
  • mekinje
  • mleko
  • morski oraščić
  • muskatni oraščić
  • nana
  • oblande
  • orah
  • pasulj
  • pavlaka
  • peršun
  • pečurke
  • piletina
  • pirinač
  • pivo
  • praziluk
  • puding
  • pšenica
  • ratluk
  • ren
  • rum
  • sir
  • slanina
  • slatke paprike
  • smokve
  • soja
  • spanać
  • suncokret
  • susam
  • suve dimljene kosti
  • suvo groždje
  • svež paradajz
  • svinjsko meso
  • teleće meso
  • tikva
  • tikvice
  • trešnje
  • viršle
  • višnje
  • zelena salata
  • zova
  • ćuretina
  • čokolada
  • šargarepa
  • šipurak
  • šljive
  • šunka
Prijatno! - Recepti i saveti

Istaknuti post

PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT

Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...

Oznake

  • Deca (16)
  • Dijeta (5)
  • Domaća pića (7)
  • Džem i slatko (2)
  • Glavna jela (84)
  • Kremovi i filovi (19)
  • Osvežavajući napici (5)
  • Palačinke (26)
  • Peciva (30)
  • Pite (54)
  • Pizza (2)
  • Poslastice (66)
  • Posna jela (77)
  • Predjela (21)
  • Riba (27)
  • Rolati i štrudle (41)
  • Roštilj (3)
  • Salate (51)
  • Saveti (67)
  • Sladoledi (7)
  • Slano (4)
  • Slatko (1)
  • Sosovi (15)
  • Supe i čorbe (31)
  • Testenina (4)
  • torte (27)

Popularno

  • PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT
    Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...
  • DRONJCI ZA SUPU - KAKO IH NAPRAVITI ?
    Treba umutiti testo od 1 jaja, malo ulja i toliko brašna da se dobije gustina testa kao za palačinke.Dronjke treba staviti kada supa provri ...
  • Pileća krilca kao u KFC-u
    Ako volite pohovana pileća krilca, kao na primer ona koja pravi lanac brze hrane "Kentucky Fried Chicken", onda morate da probate ...
  • Naseckajte luk kao profesionalni kuvar!
    Tri trika i garantovano ćete impresionirati sve kojima poslužite jelo! Retko koje jelo može da se pripremi bez luka - na kockice, na k...
  • KAKO UMESITI HLEB DA BUDE MEKANA KORA
    Da bi hleb imao mekanu koru a ako je priprema bila u redu (dobro izradjeno testo, nadolaženje i pečenje), izvaditi hleb iz rerne i samo ga ...
  • KAKO NAPRAVITI KOMPOT OD BRESKVE (KAO IZ KONZERVE)
    Uspite u šerpu dosta vode i stavite je da prokuva, kad voda prokuva stavite unutra 2 kg tvrdih bresaka sa korom da se kuvaju 1 minut. Proced...
  • Kako se prže jaja?
    Čak i ako niste neki kulinarski majstor, bilo bi poželjno da znate barem da spremite jaja, koja mogu poslužiti kao zdrav doručak ili večera....
  • BORANIJA NA GRČKI NAČIN
    Potrebno je: 1 kgr mlade boranije, 5 glavica crnog luka, 2 paprike, 5 paradajza, so, aleva paprika, ulje. Boraniju oprati, očistiti, preseći...
  • KUPUS NAŠ NASUŠNI - KUPUS DIJETA
    Uzeti : pet velikih glavica crnog luka, dve zelene paprike (mogu i zamrznute), jednu do dve konzerve celog paradajza, veliku glavicu kupusa ...
  • DIJETA MAX PLANCK INSTITUTA ZA ISHRANU
    PONEDELJAK : Doručak : Kafa bez šećera (neograničeno) Ručak : 2 kuvana jajeta, spanać (malo posoljen) Večera : Jedna velika šnicla sa rošti...
Copyright (c) 2016 Daj griz!. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.