Najlakši način je sa kiselim mlekom. Staviti slatko mleko da se kuva (recimo 3 litra) i kada provri uspeti u to litar kiselog mleka i polako mešati (mozete da ugasite šporet, ako je elktrični, ako je plin smanjiti). Mešati sve dok nepočne mleko da se provaruje (da se odvajaju grudvice "sira" i surutka). Ako vidite da neće da se provari možeteda dodate i kašiku sirćeta (samo da nije vinsko, jer će sir biti crvenkast :)) Kada se grudvice lepo odvoje, a ostatak mleka postane providno zelenkasta tečnost, skloniti skroz sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Onda lepo procediti kroz jako gustu cediljku ili gazu, pritisnuti sa nekim tanjirom i ostavi dan da se tecnost skroz iscedi i imate mladi sir, blagog i prijatnog ukusa. Možete da posolite po želji.
super svaka čast sviđa mi se jednostavnost kojom pišete
pozdrav i hvala na receptu!