Potrebno je :
500gr kora za gibanicu ili debljih za pitu (ne onih sasvim tankih) i ulje.
Ako pravite kore, potrebno je 6 kora malo većih od veličine tepsije koja bi trebalo da bude okrugla. Naredja se pola kora odozdo, premazanih uljem u svakom sloju. Kore se redjaju tako da prelaze preko ivica tepsije. Stavi se sav fil i rasporedi ravnomerno, a onda se prekrija ostalim korama, ponovo premazanim uljem. Ivice koje preostaju se iseku ili podviju na gornju površinu pite i malo viljuškom pritisnu, a može se ostacima kora pita ukrasiti. Pite se pre pečenja malo nožem zaseku i premazu uljem. Po vadjenju iz rerne, poprskaju se malo vodom i pokriju salvetom.
Fil:
750gr praziluka
200gr sira (feta ili slicno)
2 glavice luka
2 jaja,
mirodjija, so, biber, maslinovo ulje (ili obično, naravno po zelji).
Luk se isecka sitno a prasiluk na kolutove od po 1cm. Seckani luk se proprži na ulju, doda se praziluk, začini i sve zajedno se dinsta oko 10 minuta. Doda se sir i skloni se sa vatre da se malo prohladi a zatim se dodaju i jaja. Filom se puni pita kao što je gore opisano. peče se na 180 stepeni oko 45 min.
0 Responses
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)