Potrebno je:
- 1,2 kg škarpine, so, biber- brašno za paniranje, ulje- listovi zelene salate, rotkvice- kriške limuna
Očistiti ribu, oprati je i dobro osušiti, a zatim posoliti i pobiberiti. Staviti nekoliko riba odjednom u plastičnu kesu sa brašnom i protresti. Izvaditi ribe iz kese i sa njih ukloniti višak brašna tako što ćete ih staviti u sito i protresti. Ribu pržiti u fritezi ili vrelom ulju, po 7-8 minuta svaku stranu. Prebaciti ribu na tanjir za serviranje, koji je već obložen listovima zelene salate. Ukrasiti kriškama limuna, rotkvicama i služiti sa salatom od krastavaca ili paradajza.
Koliko vremena treba u fritezi prziti filete oslica
i na kojoj temperaturi?
Držite temperaturu između 160 i 175°C. Temperature više od 175°C dovode do bržeg kvarenja ulja ili masti te ubrzavaju formiranje akrilamida u namirnicama koje sadrže skrob. Temperature niže od 160 °C povećavaju upijanje. Uvek pržite do zlatno-žute boje.