skip to main | skip to sidebar
  • Start
  • Kalkulator
  • Energetska v.n.
  • Zdravlje

Daj griz!

Recepti i saveti za pripremanje hrane. Prijatno mesto za sve gurmane i one koji to još uvek nisu. Bon appetite... Good appetite... Guten Appetit... Prijatno!

MALI KORISNI SAVETI ZA PECIVA, KOLAČE, SLATKIŠE, VOĆE, TESTO, PIĆE ...

|

Odabir voća :
- Zlatno pravilo kaže, da treba kupovati ono voće, koje je na vrhuncu svoje sezone. Tada je bas onako
kako treba - zrelo, sočno i posebno aromatično, a kao dodatak kolačima pruža bezbroj mogućnosti.

Kalupi za kolače:
-U svakom domaćinstvu bi trebalo da se nađe nekoliko osnovnih kalupa za kolače, sa višestrukom primenom. Tu svakako spadaju pre svega jedan kalup sa štipaljkom (ima ih u raznim dimenzijama, standardna je 26-28 cm), obican pleh za pečenje - postoji kao sastavni deo svake reme, jedna četvrtasta tepsija - za pripremu raznih kolača i kalup za kuglof ili puding.

Prenošenje testa :
- Osetljive ploče testa ćete lakše preneti na tepsiju, ako ih, nakon što ih razvijete na radnoj povrsini, malo pospete brašnom, uvijete na oklagiji i potom ih razvijete na tepsiji.

Da li je pečeno?
- Kod mućenih testa jednostavno zabodite drveni stapić u sredinu testa. Ako prilikom izvlačenja ostaje malo testa na štapicu - kolač još nije dovoljno pečen.
- Biskvitna testa su pečena, ukoliko se odvoje od ivice kalupa, ili ukoliko su mekana i poput vate, kada na njih položite ruku.
- Kod kvasnog testa odozdo treba da se uhvati svetlo-smeđa, suva korica. Jednostavno kolač malo izdignite nožem i proverite.

Kako se aprikotira kolač ...
- Veliki broj voćnih kolača i torti se aprikotira. U tu svrhu koristite marmeladu od kajsija, dobro je zagrejte i provucite kroz sito. Kolač se premazuje dok je topao.

Da testa ne bi bilo gnjecavo ...
- Često se dešava, da prilikom pripremanja voćnih kolačca ili torti testa postane gnjecavo. Da Vam se to ne bi dešavalo ostavite voće da se dobro ocedi ili patišpan jednostavno pospite Dr. Oetker Kremfix-om!

Kvasno testo neće da nadođe ...
- Kvasac mora da se preraduje na sobnoj temperaturi (220 C), dok tečnost koja se dodaje treba da bude telesne temperature (37 C).

- Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom,
isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo.

- Jabuke za jela se biraju ovako: za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo,
one slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima.

- Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u
kojem vri voda.

- Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću
vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.

- Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof
ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.

- Svež kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem.

- Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta l
ako skliznuti na sredinu.

- Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so.

- Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene.

- Pivo će izgubiti gorčinu ako u čašu ledenog piva spustite režanj limuna, ostavite da odstoji nekoliko
trenutaka, a onda pijete preko samog limuna.

Ознаке: Saveti 0 коментара
0 Responses

« Новији пост Старији пост »
Пријавите се на: Објављивање коментара (Atom)
Očekujemo vas u jednom od najlepših delova Beograda na Senjaku u Istarskoj ulici broj 27

Namirnice

  • aleva paprika
  • ananas
  • badem
  • banana
  • beli luk
  • belo vino
  • blitva
  • boranija
  • brašno
  • breskva
  • celer
  • crni luk
  • crno vino
  • cvekla
  • dimljene kobasice
  • djumbir
  • dulek
  • dunja
  • džem
  • eurokrem
  • govedina
  • grašak
  • griz
  • jabuke
  • jagnjeće iznutrice
  • jagnjeće meso
  • jagode
  • jaja
  • jogurt
  • kafa
  • kajmak
  • kajsije
  • kakao
  • karamele
  • karfiol
  • kačkavalj
  • keks
  • kelj
  • kesten
  • kikiriki
  • kivi
  • kokos
  • kore
  • kornfleks
  • krastavac
  • kreker
  • krem banane
  • krompir
  • kruške
  • kukuruz
  • kupus
  • kuvani paradajz
  • kvasac
  • lešnik
  • limun
  • lisnato testo
  • ljute paprike
  • lovorov list
  • majonez
  • mak
  • maline
  • mango
  • masline
  • med
  • mekinje
  • mleko
  • morski oraščić
  • muskatni oraščić
  • nana
  • oblande
  • orah
  • pasulj
  • pavlaka
  • peršun
  • pečurke
  • piletina
  • pirinač
  • pivo
  • praziluk
  • puding
  • pšenica
  • ratluk
  • ren
  • rum
  • sir
  • slanina
  • slatke paprike
  • smokve
  • soja
  • spanać
  • suncokret
  • susam
  • suve dimljene kosti
  • suvo groždje
  • svež paradajz
  • svinjsko meso
  • teleće meso
  • tikva
  • tikvice
  • trešnje
  • viršle
  • višnje
  • zelena salata
  • zova
  • ćuretina
  • čokolada
  • šargarepa
  • šipurak
  • šljive
  • šunka
Prijatno! - Recepti i saveti

Istaknuti post

PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT

Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...

Oznake

  • Deca (16)
  • Dijeta (5)
  • Domaća pića (7)
  • Džem i slatko (2)
  • Glavna jela (84)
  • Kremovi i filovi (19)
  • Osvežavajući napici (5)
  • Palačinke (26)
  • Peciva (30)
  • Pite (54)
  • Pizza (2)
  • Poslastice (66)
  • Posna jela (77)
  • Predjela (21)
  • Riba (27)
  • Rolati i štrudle (41)
  • Roštilj (3)
  • Salate (51)
  • Saveti (67)
  • Sladoledi (7)
  • Slano (4)
  • Slatko (1)
  • Sosovi (15)
  • Supe i čorbe (31)
  • Testenina (4)
  • torte (27)

Popularno

  • PALAČINKE- OSNOVNI RECEPT
    Ovo je recept iz "Bazara" star preko 25 godina i provereno da je odličan!!!!!! 3 jaja 250gr brašna 1/2 litra mleka 2 kašike ulja s...
  • DRONJCI ZA SUPU - KAKO IH NAPRAVITI ?
    Treba umutiti testo od 1 jaja, malo ulja i toliko brašna da se dobije gustina testa kao za palačinke.Dronjke treba staviti kada supa provri ...
  • Pileća krilca kao u KFC-u
    Ako volite pohovana pileća krilca, kao na primer ona koja pravi lanac brze hrane "Kentucky Fried Chicken", onda morate da probate ...
  • Naseckajte luk kao profesionalni kuvar!
    Tri trika i garantovano ćete impresionirati sve kojima poslužite jelo! Retko koje jelo može da se pripremi bez luka - na kockice, na k...
  • KAKO UMESITI HLEB DA BUDE MEKANA KORA
    Da bi hleb imao mekanu koru a ako je priprema bila u redu (dobro izradjeno testo, nadolaženje i pečenje), izvaditi hleb iz rerne i samo ga ...
  • KAKO NAPRAVITI KOMPOT OD BRESKVE (KAO IZ KONZERVE)
    Uspite u šerpu dosta vode i stavite je da prokuva, kad voda prokuva stavite unutra 2 kg tvrdih bresaka sa korom da se kuvaju 1 minut. Proced...
  • Kako se prže jaja?
    Čak i ako niste neki kulinarski majstor, bilo bi poželjno da znate barem da spremite jaja, koja mogu poslužiti kao zdrav doručak ili večera....
  • KUPUS NAŠ NASUŠNI - KUPUS DIJETA
    Uzeti : pet velikih glavica crnog luka, dve zelene paprike (mogu i zamrznute), jednu do dve konzerve celog paradajza, veliku glavicu kupusa ...
  • BORANIJA NA GRČKI NAČIN
    Potrebno je: 1 kgr mlade boranije, 5 glavica crnog luka, 2 paprike, 5 paradajza, so, aleva paprika, ulje. Boraniju oprati, očistiti, preseći...
  • DIJETA MAX PLANCK INSTITUTA ZA ISHRANU
    PONEDELJAK : Doručak : Kafa bez šećera (neograničeno) Ručak : 2 kuvana jajeta, spanać (malo posoljen) Večera : Jedna velika šnicla sa rošti...
Copyright (c) 2016 Daj griz!. Design by Template Lite
Download Blogger Templates And Directory Submission.